Miras Kaldığını Nasıl Öğrenebilirim? Miras İçin Nereye Başvurulur?
Yakınlarını kayıp eden kişiler hayatını kaybeden kişilerden kendilerine miras kaldı mı kalmadı mı bilmeyebilir. Bu noktada ne kadar miras kaldığını nasıl öğrenebilirim konusu ön plana çıkmaktadır. Sizler için en detayları ile ne kadar miras kaldığını nasıl öğrenebilirim, miras kaldığını nasıl öğrenebilirim, miras için nereye başvurulur gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik.
Miras Kaldığını Nasıl Öğrenebilirim?
Miras kaldığını nasıl öğrenebilirim sorusu yakınlarını kayıp eden kişiler tarafından merak edilen konulardan bir tanesi olmaktadır. Eğer kişiler hak sahipleri olmasına rağmen kendisine miras kaldı mı kalmadı mı bilmiyorsa bunun için gerekli yöntemleri takip etmesi gerekir.
Veraset ilamı olarak da bilinen mirasçılık belgelerinin olması şarttır. Hak sahibi olup olmadığını anlamak için gerekli yerlere gerekli prosedürler ile başvuru yapmak gerekir. Başvuru ardından kişiler hak sahibi olup olmadıklarını sonuçlara göre rahatlık ile öğrenebileceklerdir. Peki, miras kaldığını öğrenmek için başvurular nereye yapılacak? İşte, merak edilen tüm detaylar…
Yakınlarını kayıp eden kişiler hayatını kaybeden kişilerden kendilerine miras kaldı mı kalmadı mı bilmeyebilir. Bu noktada ne kadar miras kaldığını nasıl öğrenebilirim konusu ön plana çıkmaktadır.
Miras İçin Nereye Başvurulur?
Miras için nereye başvurulur en merak edilen konulardan bir tanesidir. Hayatını kaybeden kişilerden kendilerine mal varlığı kaldı mı kalmadı mı öğrenmek için Sulh Hukuk Mahkemesi ve noterler devreye girecektir. Hayatını kayıp eden kişilerin bankalara teker teker başvuru yaparak sonuca ulaşmak için uğraşması yerine ne kadar mal varlığı taşınır ve taşınmazları var öğrenmek için tek yere başvuru yapmak yeterli olacaktır. Noterler ya da Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yaparak tek seferde istenen sonuçlara ulaşılacaktır. Fakat her iki durumda da kişilerin başvuru yapabilmek için birkaç evrak sahibi olması gerekir. Miras için nereye başvurulur yanı sıra hangi belgeler gereklidir? İşte, miras soruşturması için gerekli belgeler;
- Ölüm belgesi
- Nüfus kayıt örnekleri
- Veraset ilamı talep dilekçesi
Bu üç belgeye sahip olan kişiler gerekli prosedürlere uygun bir şekilde noterler ya da Sulh Hukuk mahkemelerine giderek başvurularını yapabilir. Sonuçlar net bir şekilde açıklanacaktır. Bankalara teker teker başvuru yaparak uzun uğraşlar sonucu vakit kaybetmek yerine Sulh Hukuk Mahkemesine gerekli evrakları hazırlayarak bir kere başvuru yaparak dava açılması yeterli olacaktır.